Sätt att spara pengar när du håller på med hästar

Att ha ett fritidsintresse som involverar hästar vet de flesta är ganska dyrt. Det beror såklart på i vilken omfattning då håller på med hästar, om du har egen häst eller inte, och så vidare. De flesta som håller på med hästar är dock överens om att det är värt det. Det finns ju inget bättre än en varm mule mot din kind eller känslan i ansiktet av fartvinden när du galopperar över en äng. Att ha möjlighet att hålla på med hästar om man vill borde vara en rättighet för alla, oavsett vilken ekonomi du eller din familj har.

Kostnader för hästägaren

Att äga en häst är dyrt. Hur mycket det kostar varierar såklart på var i landet du bor och var du har hästen uppstallad. Har du ett eget stall eller står i ett litet kollektivstall kan du köpa saker som skottkärror och liknande på byggmax. De har billigare priser än många andra konkurrenter. Här hittar du också billigt virke om ni ska bygga en ny box i stallet eller sätta upp nytt staket runt sommarhagarna.

Kostnader för ryttaren

Gemensamma kostnader för alla ryttare oavsett om du har egen häst, är medryttare eller rider på ridskola är kostnaden för kläder. I vissa stall finns det tyvärr en kultur att du måste ha fina kläder av rätt märken för att passa in. Men som tur är finns det massor av stall där så inte är fallet.

Det går att hitta billiga ridkläder. Det finns några kedjor av hästsportbutiker som erbjuder ett brett sortiment i flera olika prisklasser. Dessa finns spridda över Sverige och har även bra hemsidor att handla ifrån. Det finns även några sportbutikskedjor som har ridkläder i sitt sortiment.

Det finns en stor begagnatmarknad för ridkläder. Leta i köp- och säljgrupper på Facebook, hästforum på internet eller så kanske din ridklubb eller grannklubben arrangerar en loppis några gånger per år. På dessa ställen kan du fynda ridbyxor, stövlar och andra attiraljer till bra priser. Här kan du också hitta begagnade ridhjälmar och säkerhetsvästar till bra priser. Tänk dock alltid på att vara lite försiktig när du köper en begagnad hjälm. Om den har fått ett hårt slag kan den ha tappat lite av sin funktion. Rider du på ridskola behöver du inte köpa din egen ridhjälm och säkerhetsväst. Det finns att låna på ridskolan. På fler och fler ställen i landet har det också Fritidsbanken öppnat. Det är ett ställe där du gratis får låna idrottsutrustning i 14 dagar.

Andra kostnader för ryttaren är medlemsavgift i en förening, lektionsavgift om du rider på ridskola, licensavgifter om du tävlar samt såklart kostnader kopplade till hästen om du äger en egen häst eller om du är medryttare.