Banhoppning

Banhoppning, eller hästhoppning som det också ofta kallas, är en av de mest populära rid-sporterna som finns världen över. Det är faktiskt så att denna hästsport har sitt ursprung i den irländska rävjakten för många år sedan. Denna fartfyllda sport är det många som njuter av att se på även om man inte är särskilt intresserad av hästar.

På en bana kan det finnas alla möjliga hinder att ta sig över. Idag är de otroligt fina och finns ofta i många olika teman, exempelvis efter årstider och högtider. Nedan följer några exempel på vad det finns för typ av hinder:

  • Plank: Här hängs plankor vars ändor är ursågade på hinderstöden. De kan också användas ihop med bommar.
  • Kryss: Här är det två stycken bommar som man lägger i ett kryss. Ena änden av bommen skall vila på marken medan den andra på själva hinderstödet.
  • Mur: Denna brukar oftast se ut som en stenmur till utseendet, men den är ihålig och gjord av trä så att inte hästarna skall skada sig om de slår i. Dessa hinder kan vara lite svåra i och med att man ej ser själva landningen och de kan vara lätta att råka riva.
  • Grind: Här hänger man en bit staket på hinderstöden. De kan antingen användas som små grindar tillsammans med bommar eller som stora grindar själva.
  • Oxer: Detta är en typ av längdhinder där man har 2 st räcken i följd. Det räcket som är sist består av en enda bom som är på samma höjd som den översta bommen på det främsta räcket. Mellan de två räckena är det alltid samma längd på ett sånt här hinder.
  • Stigande oxer: Detta är också en typ av längdhinder. Här skall den bommen som är den bakre och överst vara 5 cm högre än den som är den främre.