Travsport

Travsport är en hästsport som idag är mycket populär världen över. Denna går ut på att hästarna skall trava så snabbt som möjligt medan ryttaren, eller kusken som det i denna sport kallas, sitter och styr i en så kallad sulky. En sulky är en slags vagn som har två hjul. Loppen körs oftast på ovala banor, och det skall helt och hållet vara av gångarten trav. Det är endast i vissa få länder där det är tillåtet att ha några stycken steg av galopp.

De största länderna inom travsporten i hela världen är USA, Sverige samt Frankrike. Andra länder där travsporten också är stor är exempelvis Italien, Danmark, Finland och Norge. Här i Sverige har vi en hel del kända travbanor och även en hel del kända travhästar, i och med att sporten är så stor här. Några av de mest kända travbanorna här i Sverige är Jägersro, Solvalla, Axevalla, Bergsåker och Åbytravet. Man har räknat till att det tävlas på hela 33 olika travbanor runt om i landet.

Några av de mest kända hästarna inom travsporten är Ego Boy, Varenne, Järvsöfaks, Legolas, Victory Tilly, Zoogin och Copiad.