Rida på ridskola

För den som är hästintresserad och vill lära sig att rida är det en bra idé att börja på ridskola. Där finns ofta olika sorters grupper anpassade efter ryttarens ålder och erfarenhet. Till exempel kan man börja redan i tidig ålder, ifall ridskolan man valt erbjuder något som ofta kallas för knatteridning. Vanligtvis är knatteridning till för de barn som är under sju år och som är för unga för att börja i en vanlig ridgrupp. Barn växer upp snabbt vilket många föräldrar kan vittna om, från babyshowers med blöjtårta till att få barn som är stora nog att börja tjata om att få rida. Till skillnad från de ordinarie ridlektionerna är knatteridning mer lekfull och syftar till att barnen ska få lära sig att umgås med och respektera hästarna samt öva upp sin balans på hästryggen. De får också öva sig i att ta emot instruktioner av ridläraren och att ta ett visst ansvar över hästen. Dock måste det alltid vara en vuxen ledare med så att barnet inte själv måste hantera hästen.

 

För de som är över sju år finns möjligheten att börja i en nybörjargrupp (åtminstone på de flesta ridskolor) där lektioner hålls regelbundet varje vecka. Teori varvas med praktiska inslag och man får lära sig grunderna i hoppning, dressyr och att hantera hästen på uteritter. Under de teoretiska lektionerna går man igenom saker som hästens foder, skötsel, sjukdomar och så vidare. Detta gäller både för vuxna nybörjare och unga nybörjare. Många ridskolor erbjuder även ridlektioner för vuxna nybörjare och för sådana som ridit i yngre ålder och nu vill ta upp ridningen igen. Ofta finns även möjlighet för drop in-ridning för de som inte har tid att rida på en bestämd tid varje vecka. För att hitta en lämplig ridskola kan man ta en titt hos Svenska Ridsportförbundet för att se var det finns godkända ridlärare och vilka ridskolor som är närmast.

Att börja sin ridkarriär på en ridskola ger en bra grund oavsett om man är ung eller äldre. Ifall målet är att så småningom skaffa sig en egen häst är det ovärderligt med kunskaper från ridskolan. Där får man lära sig att rida och hantera alla möjliga sorters hästar, med olika storlekar och temperament. Det gör att man får en förmåga att hantera en mängd olika typer av hästar, vilket man inte får om man alltid rider på samma häst. Det är också en stor fördel att rida för en ridlärare som kan korrigera en och ge instruktioner för hur man ska bli en bättre ryttare. Ridning är en förhållandevis dyr sport, men på en ridskola finns det alltid utrustning att låna och att låna hjälm och ridväst till att börja med är ett bra sätt att hålla kostnaderna nere.