Fullblod

När det kommer till kategoriseringen av olika hästraser så har man valt att dela in dem i olika blodstyper. Det finns fyra stycken olika blodstyper vilka är fullblod, halvblod, kallblod och varmblod. Fullblod och kallblod brukar man säga är som en underkategori till varmblod. I denna artikel kommer ni att få läsa mer om blodstypen fullblodshäst, som är en mycket temperamentsfull och karaktäristisk typ av häst.

Fullblodshästens karaktär

Fullblodshästarna brukar av många ses som de allra vackraste hästarna som finns i världen. Detta har gjort att man ofta har använt fullbloden inom avel för att på ett sätt förädla även de andra blodstyperna. Detta gäller främst halvblod och varmblod men även några kallblod har fått influenser av fullblodshästarna. Detta inte enbart för att ge dem ett vackert utseende utan också för att ge de andra hästarna mer uthållighet vilket fullblodet verkligen besitter.

När det gäller en fullblodshästs utseende så är de väldigt atletiska och även ganska smala till kroppen. De har väldigt fina samt smala huvuden, och deras ben är ganska så långa.

När det kommer till fullblodshästarnas temperament så är detta som sagt ganska temperamentsfullt, och de kan i vissa fall vara lite svårhanterliga. Detta gör att hästarna oftast behöver bli ridna av rutinerade ryttare, men det finns också såklart fullblodshästar som är lite lugnare i sitt sinne.

Fullblodiga hästraser

Vanligen så brukar man tala om det arabiska fullblodet och även det engelska fullblodet när man talar om fullblodshästar. Det är det engelska fullblodet som är den snabbaste hästrasen i hela världen, och de används därför ofta till hästkapplöpning men även en del dressyr och banhoppning.

Det arabiska fullblodet däremot brukar ses som den vackraste och allra ädlaste hästrasen i världen då den har så fina drag. Den är dessutom en av de allra äldsta hästraserna genom tiderna.

Som sagt, det finns en stereotypisk exteriör när det kommer till fullblodet men det är även lite varierande mellan raserna. Ett arabiskt fullblod har exempelvis en ganska smal exteriör där de även har en inåtbuktande nos med ett litet huvud medan den så kallade berberhästen från norra Afrika är mer kompakt, har större kropp, stort huvud och även har en utåtbuktande nos.

Fullblodets historia

Fullblodet har sin härkomst från de europeiska vildhästarna som kallas för tarpaner. Tarpanerna blev tamare och tamare med åren och började bli tämjda av människan redan omkring 4000 år f. Kr. i det som idag är Ukraina. Tyvärr så är dessa idag utdöda. Det krävs att de är nästan helt och hållet renrasiga för att få klassas som en fullblodshäst. Till kategorin fullblod så räknar man de arabiska fullbloden, engelska fullbloden och även de korsningar som är gjorda mellan dem, d.v.s. de så kallade angloarabiska fullbloden.