Olika slags hästliv
Hästintresset är mycket stort i Sverige, och det är också Sveriges största tjejsport. Att rida handlar både om att hålla på med hästar, men också mycket om gemenskap och att göra något aktivt. Det finns olika slags hästägare, beroende på både häst och intresse, men också vad ryttaren har tillgång till.
Allroundryttarna
Många ryttare är allroundryttare: de håller på med både hoppning, dressyr, tar lektioner på ridskola och rider ut i naturen. Hästen och gemenskapen kring hästen är det som driver, medan en tävling mest är en rolig utmaning. Vissa har sin häst uppstallad på en ridskola, ett privatstall eller har ett eget stall. Det är vanligt att en ryttare börjar som allroundryttare, men sedan flyttar ut på landet och får ett annat slags hästliv.
Egen häst på landet
Det är många som drömmer om att ha en egen häst på landet. Att bara kunna gå ut till ett mysigt stall, hålla på med sin häst och ta en tur i skogen. Att ha egen häst i ett eget stall kräver mycket tid. Hästen ska fodras på morgonen, släppas ut, få foder på dagen, och sedan tas in på eftermiddagen. Boxen måste mockas, rengöras, och stallet ska sopas varje dag. Om man har ett eget stall behöver man också köpa in hö och spån. Vissa har traktor och andra maskiner och slår sitt eget hö, men de flesta köper hö från en bonde. Det är också vanligt att köpa ensilagebollar – sockerbitarna som man brukar se ute på åkrar under sommaren. Det kräver alltså mycket jobb, men samtidigt är det möjligt att bara sätta på sig hjälmen, gå ut i hagen i ett par sköna converse, sätta på hästen ett träns och sedan skritta iväg barbacka en sommardag!
Tävlingsryttarna
Vissa ryttare satsar seriöst på att tävla och hålla på med hästsport, t.ex. hoppning, dressyr eller fälttävlan. De brukar då köpa en lite dyrare häst som är framavlad för att vara duktig på den gren som de håller på med. För att bli en skicklig tävlingsryttare krävs det ett stort engangemang, egen hästtransport, lektioner av en erfaren tränare och mycket planering. Och även pengar – ridsport är dyrt. Det är lättare att vara tävlingsryttare om man bor i närheten av andra stall och ställen där tävlingar brukar anordnas. Många tävlingsryttare har flera hästar som de tränar fram och tävlar med i olika klasser. Sverige är internationellt en framgångsrik ridsportnation, med både OS och EM-medaljer, både i lag och individuellt.
Travsport
I Sverige är travsporten stor, både bland utövare och som publiksport. Det är många som tycker att det är spännande att gå på travet och se hästarna tävla. Det ligger mycket arbete bakom en travhäst. Hästen behöver mycket och rätt träning, det måste finnas en kusk som kan köra hästen på loppen och så behöver den mycket skötsel. De travhästar som går de stora loppen är mycket dyra. De stora stallen har många hästar, ibland uppfödning, och behöver anställda hästskötare och tränare för att travhästarna ska prestera bra.