Hästar i trafiken

Man kan ofta möta hästar i trafiken och ibland är det lite oklart hur man ska bete sig i mötet. En sak som många inte vet är att när man rider eller kör en häst så räknas ekipaget faktiskt som ett fordon. Man ska alltså följa de trafikregler som gäller på platsen och om man inte gör det kan man bli straffad på samma sätt som en bilist.

Att rida eller köra bland bilar

Oavsett om man rider eller kör sin häst bland bilar gäller det att se till att den är trafiksäker. En häst kan förvisso bli rädd, men om det kan styrkas att en ryttare medvetet ridit ut på en osäker häst och varit oaktsam kan denne straffas. När man är ute på en väg och det kommer en bil måste man visa hänsyn. Man ska signalera om man behöver svänga och man ska styra ut i kanten på vägen. Om det finns en mötesplats eller liknande ska man vika av så att bilen kan passera. Det är viktigt att man tänker på att en häst som kommer från terrängen eller ut från en privat väg ut till en vanlig körväg alltid ska lämna företräde. Som ryttare eller kusk ska man också alltid se till att anpassa hästens fart så att man alltid kan stanna om något oförutsett händer. Om man inte gör detta räknas man alltid som oaktsam.

Hästen, trafiken och utlandet

I Sverige är det kanske inte fullt så vanligt att man möter hästar i trafiken om man bor i en storstad. Om man däremot bor i utlandet eller kanske vill flytta dit bör man bereda sig på att hästar dyker upp mycket frekvent i vissa länder. Om man till exempel tittar på

hus i Spanien via mowido bör man tänka på att det i vissa städer nästan bara är hästar på vägarna.Där är det istället bilisterna som måste visa hänsyn. I många länder finns det speciella trafikregler som gäller just vid möte mellan häst och bil. Om man bor i ett område där många hästar förekommer kan det vara mycket klokt att kontrollera dessa regler lite extra innan man ger sig ut med bilen i trafiken.

Att möta en häst i trafiken som bilist

Som bilist ska man visa hänsyn mot ryttare och hästar. Dock är det alltid svårt att veta hur man ska göra. Enligt trafikförordningen har man som bilist rätt att använda signalhornet för att varna och förvarna. Många bilister väljer därför att tuta så att ryttaren eller kusken ska veta om att man kommer. Enligt lagen är det alltså korrekt att tuta, men många anser att detta är fel. Flera bilar skadas varje år på grund av att just hästar är inblandade. Det gäller alltså att ta det varsamt. Om en ryttare beter sig vårdslöst bör man som bilist dock alltid kontakta polisen.