Galoppsport

En annan mycket fartfylld och stor hästsport är galoppsporten, som även denna drar till sig många åskådare. Denna sport går ut på att hästarna skall ridas utav ryttare som helst skall vara av den mindre varianten, och i denna sport så kallar man ryttarna för jockeys. Man skall tillsammans med sin häst rida ikapp på en bana som är oval, och det är den som är snabbast som vinner. Alltså en mycket spännande sport som är kul att se på även om man ej är särskilt insatt i hästvärlden.

Antingen så galopperar hästarna ikapp på en sandbana eller så är det på en gräsbana. Ibland kan det även finnas hinder på banan, men i dessa fall så kallas loppet för steeplechase.

Här i Sverige så utövar man galopp på Bro Park, Strömsholm, Jägersro, Blommeröd och även Göteborg Galopp. Den absolut populäraste hästen att tävla med inom galoppsporten är det engelska fullblodet som räknas som världens snabbaste häst. Det är heller inte helt ovanligt att man tävla med ett arabiskt fullblod i och med att även dessa är riktigt snabba.

Exempel på några kända galopphästar är Ruffian, Man O’War, Secretariat samt Eclipse.