Hitta den rätta hästen

Att hitta rätt häst som är perfekt för just dig och de förutsättningar som du har är helt klart inte det lättaste. Det krävs mycket efterforskning kring de olika blodstyperna och hästraserna i och med att de är så olika varandra. Det kan också vara en bra idé att fråga någon som har mycket erfarenhet kring detta om du inte själv är så erfaren, det är där den bästa kunskapen ligger.

Det är mycket viktigt att man också tar reda på de specifika hästarnas bakgrund sedan när man har hittat ett par hästar som verkar intressanta. Ju mer du vet om en häst desto större chans är det att ni kommer passa ihop och ha de bästa förutsättningarna för att bli ett bra team. Det kan vara bra att ta reda på saker så som hur man har fött upp hästen, hur den är tränad, hur den har blivit hanterad m.m. i och med att allt detta påverkar hur hästen kommer vara hos dig. Om hästen har haft flera olika ägare så kan man kontakta dem för att ställa frågor om den.

Kom också ihåg att inte köpa ifrån någon som är oseriös. Om du gör detta så är det inte så att du räddar en häst utan du ger köparen en möjlighet att därefter köpa en ny häst som inte får det så bra. Tänk också på att om det är ett orimligt lågt pris så brukar det väldigt ofta finnas ett dolt problem med hästen, så var uppmärksam på detta.

Vilken blodstyp eller hästras passar mig?

Som sagt så är detta viktigt, och bör också vara det första man går igenom efter att man bestämt sig för att skaffa häst.

Först och främst så kan du fundera över vad det är du vill uppnå tillsammans med sin häst. Ska ni tävla inom något speciellt eller vill du ha den för att enbart ta hand om den och rida ut på turer exempelvis? Alla de olika hästarna passar olika bra för olika ändamål.

Att köpa häst från ett annat land

Vissa väljer att köpa hästar från utlandet och då är det en del man behöver tänka på:

  • Hästen behöver ha ett pass, och acceptera inte att få passet under senare tillfälle utan detta måste följa med när du köper hästen direkt. Kom ihåg att detta ansvaret ligger hos säljaren att ordna.
  • Hästen behöver även ha ett hälsointyg som skall vara utfärdat av en veterinär, annars får den ej tas in i Sverige.
  • Kom ihåg att din häst behöver registreras hos någon typ av svensk avelsorganisation när den har kommit till Sverige.