Hästar på vita duken

Eftersom hästar och människor lever så nära varandra är det inte konstigt att dessa godmodiga och snälla djur även letat sig in i populärkulturen. Det finns gott om kända och berömda hästar i både litteratur och på film. De flesta känner säkert till klassiker som Black Beauty och Seabiscuit. Black Beauty är en roman från 1877 av Anna Sewell som har filmatiserats ett antal gånger genom åren. Filmen om Seabiscuit från 2003 är verklighetsbaserad och handlar om den kända galopphästen med samma namn.

Genom historien har hästen bistått och hjälpt människan framför allt som transportmedel i varierande former men även inom jordbruket som dragare av olika jordbruksredskap som slåtterbalkar och plogar. Hästar förekommer till exempel friskt i olika filmer om livet i vilda västern. Hästen är kanske det djur som syns mest frekvent på vita duken – i sagor, romaner från medeltiden, legender, fantasyrullar, westernfilmer, historiska filmer och dokumentärer av olika slag.

Spirit

Det finns också en hel del animerade filmer för barn där hästar har mer eller mindre stora roller. Filmen Spirit – Hästen från vildmarken handlar om vildhästar i den amerikanska vilda västern. Mustangen Spirit lever fri och obunden med sin flock och njuter av livet. En dag springer han ifrån flocken för att undersöka något okänt i skogen. Det visar sig vara några bundna hästar i ett människoläger. Spirit blir naturligtvis tillfångatagen och förs till en militärbas full med arbetande hästar.

Soldaterna gör sitt yttersta för att försöka tämja den vackra och stolta Spirit som vägrar låta sig kuvas. Här träffar han indianen Little Creek som förstår hästens längtan efter de vilda viddernas frihet, helt enkelt eftersom han känner likadant. Tillsammans lyckas de rymma till Little Creeks indianläger. Nu träffar Spirit stoet Rain och blir förälskad. De båda hästarna brottas med känslor som hindrar dem från att vara med varandra. Spirit vill hem till flocken medan Rain inte vill lämna sin vän Little Creek. Filmen är väldigt gripande och berättar egentligen den dramatiska historien om vilda västern och kriget mellan indianer och vita ur en hästs perspektiv.

My Little Pony

Dessa hästar började sin leksaksbaserade karriär på 1980-talet. De små plasthästarna såldes i en mängd olika färger i tillhörande stall. Leksakshästarna gav i sin tur upphov till en hel del tecknade filmer och tv-serier. Hästarna hade olika färg på sina svansar och manar samt olika symboler på flankerna med olika innebörd och betydelse. Leksaksindustrin byggde upp en hel värld kring dessa hästar som också återlanserades på nytt under både 1990-talet och 2000-talet.

My Little Pony förkommer också i enhörningsformat, vilket kanske är hästens mest symboliska sagoskepnad. I både legender, myter och folklore återkommer bilden av den änglalika enhörningen och fascinationen för denna hästliknande varelse är urgammal.