Hästägande och ekonomi

De allra flesta hästintresserade drömmer om att kunna köpa sin alldeles egen häst. I vissa fall blir detta verklighet. Många tänker dock inte på att det kostar en hel del pengar att ha en egen häst. I denna artikel tar vi upp lite om ekonomi och hästägande i samspel.

Vad kostar en häst?

Många tror att inköpet av hästen är den allra högsta kostnaden med hästägandet, men så är det i många fall inte. En häst kan kosta allt från några hundralappar, upp till flera hundra tusen kronor, och förvisso är det mycket pengar att lägga ut på en gång. Om man vill köpa en häst med bra tävlingsmeriter, stamtavla och annat kan man rent av behöva ansöka om ett lån för att kunna betala det hästen kostar.

När hästen är köpt måste man också räkna med att det tillkommer kostnader varje månad. Man ska ha hästen i ett stall, det ska finnas spån eller annat strö i boxen, och hästen ska så klart ha foder och andra viktiga tillskott för att må bra. Man ska också räkna med hovslagarkostnader samt veterinärräkningar.

Vilken utrustning behövs?

Om man ska kunna rida och sköta sin häst måste man ha en hel del tillbehör. Det allra viktigaste är förstås en bra sadel, ett träns samt grimma och grimskaft. Alla dessa saker måste passa hästen. Det dyraste tillbehöret är ofta sadeln som kan kosta flera tusen kronor. Förutom detta behövs också benskydd, sjukvårdsutrustning, borstar, foderskopor och andra tillbehör.

Att spara pengar i hästägandet

Man kan inte komma ifrån att det kostar en hel del att ha häst men man kan också spara en del pengar. Gamla hinkar är bra till det mesta, gamla diskborstar lika så. Dessa kan användas till allt från rengöring av vattenkoppar till rensning av avlopp. Genom att inte köpa helt nya saker kan man spara ett par kronor. Balsnören kan återanvändas flera gånger och är mycket starka och bra till flera saker. Det finns också en hel del pengar att spara på att lära sig saker. De allra flesta kan lära sig att slå i en tappsko, och detta sparar flera hundralappar och dessutom slipper man vänta på hovslagaren. Om hästen blir sjuk sparar man också pengar på att kunna ge injektioner själv.

När det gäller stallet och hästens skötsel kan det vara lönsamt att kontakta en bonde eller liknande och höra om de har billigt foder att sälja. Det blir ofta bättre priser om man köper större mängder än enstaka säckar och balar från foderförsäljare. Man kan också kontakta sågverk i närheten och höra om de säljer spån till bra pris, och dessutom kan man då ofta få spånet hemlevererat. Det blir mycket billigare än att köpa balar i byggaffären.