Bra saker att ha i stallet

Stallet är hästens hem och där skall det vara rent och tyst. När man skaffar häst så är det mycket utrustning och tillbehör som man behöver köpa. Hästen behöver till exempel träns, sadel, täcke, schabrak, benskydd, grimma med mera. Det är en hel del inköp som behöver göras och oftast behöver man flera olika täcken. Ett för vintern och ett regntäcke samt ett tunnare täcke för sommaren som håller flugorna borta. Man behöver även borstar för att hålla hästen ren.

I stallet blir det därför många saker och under vintern blir det mycket smuts. Därför spenderas en hel del tid åt att tvätta och hålla utrustningen ren för hästens välmående. Ett tips för att underlätta tvättandet är att skaffa ett tvättställ man kan hänga schabrak och täcken på. Det är även viktigt att ha ett handfat i stallet där man kan tvätta händer. Stallet behöver inte vara det lyxigaste men det är bra om det finns spolspilta, foderkammare och sadelkammare. Det ökar trivseln för både hästen och ryttaren. Rutin i stallet är även bra att ha både när det kommer till stallrutiner och rutiner för hästen. Det är till exempel bra att kolla över hästen varje dag efter skador och sår.

Utevistelse och hagar

Utevistelse är ett måste för att hästen skall må bra. När det kommer till hagar är det olika från stall till stall. Vissa erbjuder stora kuperade gräshagar medan andra har fyrkantiga jordhagar. Det kan även vara så att vissa stall har vinter- och sommarhagar. Hästar är flockdjur och gillar att gå i hage med flera hästar. Det är dock upp till ägaren och stallet huruvida hästen skall gå själv eller tillsammans med andra hästar. Vissa hästraser håller sig för sig själva, som till exempel islandshästen. Därför finns det många stall med enbart islandshästar. Ett tips är att verkligen lägga ner tid på att hitta ett stall som passar en själv och hästen.

Nödvändiga saker i stallet

Utöver tvättställ så är det bra om stallet har skottkärror som man kan använda vid mockning av hage och box. Det är även bra om det finns virke för hagbygge eller ifall något staket skulle gå sönder. När man har en häst så kostar det men de ovannämnda sakerna är saker som bör finnas i ett stall. Står du uppstallad så är det stallägarens ansvar att se till så detta finns. Många stall erbjuder även olika tjänster som mockning, in- och utsläpp samt borstning. Det är perfekt för de som känner att tiden inte riktigt räcker till.