Vilken hästras skall man välja?

Det finns mängder med olika sorters hästar och hästraser att välja bland, och när man skall skaffa häst är det viktigt att man gör noga efterforskning kring vilken hästras det är som passar en bäst själv.

Först och främst så kan man ställa sig frågan om vilken blodstyp man skall skaffa, är det varmblod, kallblod, halvblod eller fullblod? Eller kanske är det en ponny som passar dig bäst? De är olika varandra och beroende på vad man har för ändamål med hästen.

Om man är ute efter en häst som man mestadels vill ha att gosa med och rida ut på mysiga turer med så är en ponny ett perfekt alternativ. Dessa passar allra bäst till barn men även lätta vuxna. De har ett mycket behagligt temperament och är lätta att hantera. Några ponnyhästar som är populära att köpa är islandshästen, gotlandsrusset och welsh-ponnyn. De kan vara en bra typ av häst att börja med när man skall börja med ridning i och med att de är så snälla. Att rida ut på turridning med en ponny, förslagsvis en islandshäst, kan vara bland det mysigaste som finns.

För de som mer är ute efter en häst att tävla med, exempelvis banhoppning eller någon annan rolig sport, så är det kanske mer lämpligt att köpa en varmblodshäst eller ett fullblod. Dessa är ju nämligen kända för att ha ett mer hektiskt temperament och vara mer energifyllda. De kan vara svårare att hantera så man kanske skall vara en erfaren ryttare när man köper en sådan häst för att det skall bli så bra som möjligt. Några populära varmblodshästar samt fullblodshästar (som ju är en underkategori till varmblodshästen) är exempelvis lipizzaner, apaloosa, arabiskt fullblod, engelskt fullblod, Svenskt fullblod och varmblodig travare. Det finns många mer hästraser än så som är vanliga att skaffa.

Om man vill ha en bra tävlingshäst som är atletisk och stark, men ändå har ett lite lugnare och stabilare temperament än de rena varmblodshästarna så kan man välja att införskaffa sig ett halvblod. Dessa har generellt sett ett lite mer stabilt temperament samtidigt som de är energiska och är bra att tävla med.

Eller så är det så att du hellre vill ha en kallblodshäst. Dessa är ju mer robusta, starka och kraftiga än de andra hästkategorierna.