Ponny

En annan typ av häst är de alldeles underbara ponnyerna, som knappast någon kan ha gått miste om. Här ingår alla de hästar som inte är över 148 cm i sin mankhöjd, och man har valt att dela upp ponnyerna i fyra olika kategorier utifrån vad de har för mankhöjd. Här i Sverige delas de in på följande sätt:

  • A-ponny: Mindre än 107 cm.
  • B-ponny: Mellan 107-130 cm.
  • C-ponny: Mellan 130-140 cm.
  • D-ponny: Mellan 140-148 cm.

Ponnyhästar är väldigt vanligt förekommande på exempelvis ridskolor då de är bra och behagliga att rida på. Några exempel på olika ponnyraser är welshponny, konik, shetlandsponny, new forest-ponny samt gotlandsrusset som är ifrån Sverige.

Ponnyhästens karaktär

Ponnyhästarna är verkligen en klass för sig med sitt mycket vänliga och stabila temperament. De är lätthanterliga tack vare detta och är därför en bra ridponny. Givetvis så varierar det från individ till individ men i generella drag är de vänliga och stabila. I och med att de är vanliga som nybörjarhästar så är det viktigt att de är just detta när det gäller psyket.

Till utseendet är de i generella drag mycket kompakta, robusta, har korta ben och har ganska kraftiga huvuden. De förekommer i många olika färger och teckningar.