Att nästan äga en häst – fodervärd

Om du drömmer om en egen häst, men inte har möjlighet att köpa en, så kan du testa att vara fodervärd. Som fodervärd får du sköta och rida hästen, men du behöver inte äga den. Det är också ett bra sätt att se om du skulle vilja köpa hästen i framtiden.

Fodervärdskap

Att vara fodervärd innebär att du sköter om en annan persons häst. Du får både göra det roliga som att sköta och rida, och det tråkiga som att betala uppstallning och hovslagare. Du och hästens ägare kommer överens om hur mycket som du ska betala, vad du får göra och om du ska vara hel- eller halvfodervärd. Det är många som börjar vara fodervärd på en häst, för att sedan köpa den. Som fodervärd kan du känna dig som en hästägare: rida, sköta, köpa snygga vojlockar & schabrak hos Hestbolaget och bli vän med en häst.

Det är många hästägare som inte är säkra på om de vill sälja sin häst eller inte, och söker då någon som vill vara fodervärd och ta hand om hästen åt dem. Ibland vill de ha kvar en gammal häst för att försäkra sig om att den har ett bra liv eller så vill de helt enkelt inte sälja den. Det är också många hästägare om vill ha en halvfodervärd till sin häst, om de inte tycker att de har tillräckligt med tid att ta hand om hästen varje dag. Det innebär att du som fodervärd får ta hand om hästen ungefär halva tiden – vilket tidsmässigt egentligen passar många.

Det ekonomiska

Att vara fodervärd på en häst innebär förvisso att du måste betala en del av omkostnaderna – vilket inte är billigt – men du behöver inte köpa in hästen. Om du är intresserad av att välskolad häst, men inte har ekonomi att betala 50 000- 100 000 kronor, kan det vara bättre att hitta en välutbildad häst att ta på foder, än att behöva köpa en lite billigare häst.

Oftast betalar fodervärden lika stor andel av omkostnaderna som fodervärdskapet, men ibland kan du också komma undan lite billigare. Om hästägaren har eget stall och behöver någon som sköter hästen, kan det ofta bli billigare.

Som en egen häst

Om du är helfodervärd på en häst kan du nästan betrakta den som din egen, om inte ägaren gett dig restriktioner på grund av hästens ålder eller en skada. Du kan träna hästen, delta i tävlingar och ta med den till sommarstugan och galoppera barbacka över ängar. Det finns många som testar på att vara fodervärd på en häst ett halvår innan de köper den – vilket också vissa ägare vill för att försäkra sig om att hästen kommer till ett bra hem.