Varierad träning som ryttare

Många säger att ridning inte är en sport och att man inte tränar när man rider men det är egentligen inte sant. Ofta är det människor som aldrig har suttit på en häst som yttrar de här sakerna och de blir ofta motbevisade. Som ryttare tränar man mycket allsidigt men det skadar inte heller att träna lite vid sidan av ridningen.

Konditionsträning

För att orka rida behöver man en bra kondition. Man får förvisso kondition av att rida och gå runt i stallet, men det är också bra att promenera, jogga eller springa lite vid sidan av.

Styrka är viktigt

Genom att vara aktiv i stallet och lyfta fodersäckar och annat kan man träna upp sin styrka. Men risken är stor att man lyfter fel. För att träna på ett bättre sätt kan det vara bra att träna med riktiga vikter från gorilla sports eller på ett bra gym. När man rider är det viktigt att man är jämnstark i kroppen. Hästen kan annars bli sned, man sitter snett och risken är stor att man inte kan inverka och ge hästen korrekt hjälp. Genom att träna med vikter kan man se till att man tränar upp även sin svagare sida och se till att man blir liksidig.

Hur kan man träna i stallet?

Det går också att träna på plats i stallet. Om man rider på en ridskola kan man träna kondition genom att leda hästar på nybörjarlektioner. Den träningen blir närmast som en intervallträning när hästarna går i olika gångarter. Man tränar också sin smidighet genom att mocka, genom att bära hinkar, städa i boxar med mera. Det är inte lätt att ha eller ta hand om en häst utan man måste vara beredd att ta i fysiskt. Fodersäckar, höbalar och spån är tungt och det måste ofta bäras eller lyftas. En höbal kan väga omkring 25 kilo och en fodersäck lika mycket. De ska ställas i tunnor eller tömmas i lådor för att vara skyddade från råttor eller möss. En bal med kutterspån kan väga mellan 40-50 kilo och den ska sättas in i hästens box och sedan packas upp och tömmas. Annan form av träning som kan ske utan hästar är till exempel yoga och sitsträning. Många ridskolor ordnar det och Svenska Ridsportförbundet rekommenderar också att ordna så att eleverna kan träna på ett varierande sätt i stallet.

Vad kostar det att träna?

Ett gymkort kostar ofta en hel del men å andra sidan kan man få en hälsosam träning. Man kan också få hjälp av erfarna tränare som ser till att träningen inte blir för tuff och att hela kroppen tränas på ett jämnt och bra sätt så att ingen del överansträngs.