Ridning och regnkläder

Om man håller på med hästar kan man ganska snart upptäcka att man behöver rida och ta hand om hästarna även om vädret inte visar sig från sin allra bästa sida. Men hur kan man undvika att bli helt dyngsur om regnet står som spön i backen?

Regnbyxor och regnjacka

När man håller på med hästar är det viktigt att vara medveten om att de kan bli rädda för saker de inte känner igen. En regnjacka i stark färg eller ett par regnbyxor kan skrämma vilken häst som helst om denne inte sett sådana innan. Om man ska ut och rida är det också viktigt att komma ihåg att regnbyxor i glatt tyg lätt kan halka runt i sadeln och det gör att man sitter betydligt sämre. Det blir också lättare att ramla av om hästen hoppar till för något. Om man bara ska jobba i stallet med mockning, fix av hagar och liknande kan dock ett bra regnställ vara värt en hel del. Det skyddar bra och är bekvämt att arbeta i.

En anorak

Om man inte vill ha regnbyxor och liknande kan det vara värt att införskaffa en anorak med sprund. Den kan man använda både på marken och på hästryggen när hästen har vant sig. Det finns relativt långa varianter som går att knäppa upp framtill så att de också täcker låren när man sitter på hästryggen. Det kan dock vara bra att vänja hästen vid att anoraken fladdrar längs dess sidor. Det går bra att göra i ett ridhus eller liknande även under de dagar då vädret är fint. På så sätt behöver man inte vara orolig för att man ska behöva ge sig ut på en rädd häst.

Poncho

En poncho är i stort sett en stor plastsäck med huva som man trär över kroppen. Den har inga armar utan vanligen är den bara knäppt med knappar i sidorna så att man kan sticka ut armarna i hålen mellan knapparna. Den tål ofta inte speciellt mycket slitage, och det kan snabbt gå hål i den tunna plasten. Den fladdrar också relativt mycket. Det är alltså inte ett så bra plagg att bära om man ska rida ut i regnet, men om man kör spån eller växlar mycket mellan att gå ut och in i stallet är ponchon lätt att ta av och på. De är ofta väldigt billiga vilket är en stor fördel. Ofta ligger priset på omkring en tiokrona och om den går sönder är det alltså ingen större katastrof rent ekonomiskt. En poncho är också utmärkt om man kör hö, tvättar stallet eller håller på med spån. Då skyddas de vanliga kläderna och man behöver inte oroa sig för att få spån inpå kroppen.