Skaffa häst

Att köpa häst är verkligen ingenting man bara gör utan att tänka efter riktigt noga innan. Det är väldigt många olika saker som behöver vägas in och tänkas igenom innan man tar ett beslut kring att köpa häst. Det är viktigt för hästen men även för dig att du har gått igenom allt nog innan så att du vet att det kommer fungera för er när du väl fått hem hästen. Självklart så vill man ju ha så bra förutsättningar som möjligt för att kunna bli ett bra team tillsammans.

Är du verkligen redo för att äga en häst?

Detta är en viktig fråga att ställa sig själv, och för att kunna ge ett svar på den frågan så behöver man gå igenom en del saker.

En häst kommer att behöva dig alla dagar om året för att den skall må bra. Den behöver få skötsel utav dig alla dessa dagar, och om det är så att det är ditt barn som skall få en häst så är det ditt ansvar som förälder att ha själva huvudansvaret över hästen och se till så att den mår bra. En häst skall matas, få det rent och fint runt omkring sig, rastas, tränas, borstas, tvättas, får massvis med kärlek m.m. Detta måste ni vara beredda på att kunna ge den varje dag i resten av hästens liv.

Utöver den biten att man behöver tid och vilja för att ta hand om hästen, så behöver man också väga in den ekonomiska biten som såklart inte är lika rolig. Men att ha en häst är absolut inte billigt och det behöver man vara beredd på. Man bör därför se över vad allting kostar och fundera ut om man har råd med att ha en häst. Det är också viktigt att här räkna in att det kan komma att bli stora oväntade utgifter om någonting skulle hända hästen och man behöver betala veterinärkostnader exempelvis.

När du väl bestämt dig

När du väl har gått igenom allting och kommit fram till att du är redo för att skaffa en häst, så är det dags att se till vart hästen skall vara. Har ni ett stall hemma eller finns det en stallplats ni kan hyra någonstans i närheten? Tänk på att det helst ska vara så nära som möjligt så att ni snabbt kan åka dit. I och med att hästarna är flockdjur så skall de helst vistas i närheten av andra hästar, och gärna att de kan gå tillsammans ute i hagen m.m. Om ni skall hyra stallplats någonstans bör ni se till så att det är rent, fint och seriöst. Kolla igenom stallet, hur de andra hästarna verkar må och även hur de olika hagarna ser ut.