Att spara pengar till hästköpet

Tänk att få yttra de där fantastiska orden: Det är dags att köpa häst! Innan man kommer dit finns det dock en hel del att tänka på. För det första ska man ha rätt kunskaper, och för det andra ska det finnas pengar. Men hur kan man gå tillväga för att få tag i de här sakerna? Det tar vi upp i den här artikeln.

Pengar och kunskap i samma paket

Ett sätt att skaffa både pengar och kunskap på är genom att helt enkelt kolla på ridskolor och hos olika stall i närheten om det är så att de behöver hjälp med att ta hand om hästar. Man kanske kan hjälpa till med mockning, fodring och annat mot betalning. Kanske behöver de också hjälp med att leda hästar på lektioner, hjälp med handikappridning eller liknande. Här finns det obegränsat med kunskap att inhämta och dessutom lär man känna flera olika hästar. De pengar man tjänar kan man sedan avsätta på ett speciellt sparkonto hos Savr.com till exempel. Man ser snabbt hur pengarna växer i takt med ränta och egna insättningar. Tids nog kommer summan att vara tillräckligt stor för ett hästköp. Men hur mycket pengar behöver man egentligen spara?

Rätt häst för rätt person

När man ska köpa häst är det viktigt att man inte bara köper första bästa. Man måste se till att hästen verkligen passar den aktuella personen. En individ som inte har så mycket erfarenhet bör till exempel inte köpa en oinriden hingst, och en väldigt lång ryttare bör inte köpa en liten ponny. Om man är aktiv på en ridskola kanske det kan finnas någon passande häst där man kan köpa, och om så inte är fallet är ridlärare ofta mycket hjälpsamma. De kan många gånger följa med och provrida hästar och ge köparen goda råd. Den bästa hästen kan ibland vara en häst man inte alls har drömt om. Man kanske suktar efter den där kritvita araben, men väl på ryggen känner man sig mycket tryggare på den mörka nordsvensken. Bara för att en häst är söt är det inte säkert att den passar ryttaren, och en häst som bara står i stallet eller går i hagen har man inte mycket nytta av.

Utrustning

När man ska köpa sin häst och håller på att spara pengar till den är det klokt att också se över vilken utrustning man behöver. En sadel och träns kan man ofta få med i hästköpet, och ibland även benskydd och andra tillbehör. Många gånger beror detta på varför hästen ska säljas. Om ägaren köpt ny häst behöver denne troligen sakerna, men om tidigare ägare tröttnat på hästar eller inte kan rida längre vill denne troligen mest bara bli av med allt.