Varmblod

Till skillnad från kallblodshästarna så brukar man säg att de hästar som är varmblodiga har en mer ädel kroppsbyggnad. I denna grupp av hästar så räknar man även in både halvblod och fullblod. Mängder med raser som ingår i varmblodsgruppen är galopp- och travhästar på grund av många olika anledningar. Till exempel så är det engelska fullblodet en mycket välkänd kapplöpningshäst.

En varmblodig häst är alltså en lättare hästtyp om man jämför med kallblodet. Dessa har specifikt avlas fram för att vara utmärkta som kör- och ridhästar. De har blivit förädlade genom att man många gånger har använt sig av fullblod inom aveln. Varmblodshästarna har alltså uppstått genom att man har korsat en kallblodshäst med en fullblodshäst. Vanligen så är det ett arabiskt fullblod eller ett engelskt fullblod som man har avlat fram dem med.

Varmblodets karaktär

Det finns väldigt många olika sorter och varianter av varmblodshästarna, men vad som först och främst är karaktäristiskt för dem är att de har ett väldigt atletiskt lynne. De är mycket smäckra med långa ben, men de är också mycket starka och har stora framgångar ute på de olika tävlingsbanorna världen över. Det kan vara lätt att låta skenet bedra när man ser en varmblodshäst i och med att de inte är så speciellt stora, men faktum är att de faktiskt är riktigt starka och atletiska vilket gör att de är utmärkta tävlingshästar.

De har också ett mycket livligt och energiskt temperament då man också vill att de skall vara mycket framåt utan att vara svårhanterade eller svåra att kontrollera. Givetvis så är det varierande mellan de olika raserna som finns i och med att det finns så många, men i generella drag så skall de vara så. Det är generellt medelstora hästar som har en god benstomme.

Det är inte bara till olika galopp- eller travtävlingar som man använder varmblodshästarna till. I och med att de är otroligt vackra och smäckra så är det också vanligt att man avlar dem med fokus på deras utseende och deras skönhet. Detta är som allra vanligast i USA.

Varmblodshästarna kan på grund av deras specifika utseende vara ganska svåra att skilja på när det gäller de olika raserna. Det kan vara lätt att ta fel, men om man lär sig de olika detaljerna som alla hästraser har så är det inga problem att skilja på dem.