Halvblod

Halvblodet, som är en annan typ av häst, brukar man säga är som en underkategori till varmblodshästarna. Det kan faktiskt vara så att en hästras har både varmblod samt halvblod i sig, exempelvis så finns det en hästras som både brukar kallas för svenskt halvblod och svenskt varmblod medan det är en och samma hästras.

När det gäller halvblodshästarnas temperament så brukar de i generella drag vara lite lugnare och stabilare i jämförelse med varmblodshästarna. Detta är givetvis olika och varierar från individ till individ, men i generella drag brukar det vara så. Halvblodshästarna brukar på grund av sin mentalitet vara lite enklare att rida och är därför vanliga att ha på tävlingar eller ridskolor.

Det är inte så stora skillnader mellan varmblodet och halvblodet när det kommer till deras exteriör, där de oftast är väldigt lika. Den stora skillnaden mellan dem är som sagt deras temperament.

Svenskt halvblod/varmblod

Som innan skrivet så är denna häst en typisk ras som har både varmblod och kallblod, och som man kallar för båda blodstyperna. Detta är en av de allra mest välkända halvblods-raserna. Som man hör på namnet så har denna tagits fram i Sverige, och först så var den tänkt att användas inom det militära bruket. Under många år så har det svenska halvblodet varit väldigt bra att ha som tävlingshäst inom många olika tävlingsgrenar, men främst i körning, dressyr, hoppning och även fälttävlan.

Denna hästras har ett väldigt fint huvud och en välproportionerad kropp. Det är lite olika hur dess nosprofil brukar se ut, men den ska inte vara för utåt- eller inåt-buktande. I och med att de är bra hopphästar så skall deras ben vara starka och långa.